Sep 15

Metoda Aburelii – “Oricum profu nu citeste tot”

Profesorii sunt si ei niste oameni. Au soti/sotii, se uita la televizor, au treburi prin casa, si credeti-ma ca nu le face nici o placere mare sa stea sa va corecteze voua lucrarile. Doar sa fie profi din aia fara viata.

Care e ideea: Sa zicem ca e vorba de o lucrare la limba romana in care ti se cere sa scrii minim 2 pagini.

Care e problema: Nu ai ce sa scrii 2 pagini, poti sa scrii maxim juma de pagina.

Solutia: subliniezi cuvintele importante, iar in rest scrii aberatii, dar totusi macar un pic legate de subiect.

De exemplu:

Ti se cere sa vorbesti despre Calin file din poveste sau Luceafarul. In loc sa scrii ce ai de scris si sa te uiti cum ai umplut abia jumatate de pagina, repeti multe lucruri, dar cuvintele cheie cum ar fi “cuibar rotind de ape”, “geniu pustiu”, “teluric”, “astral”, “fratia cu natura”, le subliniezi. Pe langa ele scrii chestii care au sens, iar in rest repeti reformuland altfel acelasi lucru.

Cum ar trebui sa arate textul scris de tine:

Opera marelui scriitor Eminescu pregateste terenul pentru o combinare indubitabila a celor doua lumi, teluricul si astralul. In versurile sale se poate observa dorinta catre integrare in natura, acest lucru fiind cunoscut din proverbul “Romanul e frate cu codru” sau “In romania se fura ca in codru”. Practic poetul intelege societatea si conjunctura contextuala, ravnind intr-un mod pur la dorinta iubirii cu Luceafarul, o entitate supra-umana, proiectata sa construiasca vise celor capabili sa le recepteze. Natura este personificata prin viziunea pe termen mediu-lung a autorului asupra ciclului de viata/moarte si zi/noapte. Tot aceasta se intrepatrunde cu ideea de concubinaj literar intre fortele care aduc dupa ele cea mai mare minune a lumii: soarele. Poetul atribuie trasaturi angelice si pseudo-telurice unor elemente din lumea ce ne inconjoara, numid luna drept “Cuibar rotind de ape“. Natura este insasi cea care in poezia marelui poet Eminescu se prelinge in sufletul cititorului, si chiar daca exista o discrepanta atemporala, marele poet poate totusi fi numit un Geniu pustiu.

Ai inteles ceva din textul de mai sus? Nici nu trebuie! Ideea e ca proful sa vada subliniate cuvintele cheie, si sa zica: “Mda, mi-a scris de teluric si astral, mi-a scris de romanu frate cu codru, mi-a scris de ciclul viata/moarte si zi/noapte, mi-a scris de cuibar rotind de ape, mi-a scris de geniu pustiu, e ok, gata, 10 (sau 9).

12 Comentarii la “Metoda Aburelii – “Oricum profu nu citeste tot””

 1. anna says:

  eu una nu prea cred ca o sa se ia 9 sau 10 asa.la ce porfa avem noi trebuie sa scri o gramada de lucruri ca sa iei 8 la teza.si cred ca metoda asta e pentru o nota de 7 maxim 8.nu o zic cu rautate.de ce nu exista si site-uri in care sa se dea idei pentru invatare eficienta si rapida si exista site-uri de copiat?

 2. virginia says:

  mie mi se pare cea mai tare metoda!am miine examen la administrativ si suntem patru grupe care-l sustinem ,desi timpul e diferit nu mai sta profu sa citeasca cite 3 subiecte la 100 si ceva de studenti!!!!!ridicati morala!super!

 3. virginia says:

  si chiar nu am inteles nimic din comentariu de mai sus…e important ca suna frumos si are si textu cam complicat-da si termenii cheie

 4. iulyana says:

  la noi profa de romana sau de biologie,geografie..citeste mereu tot ce scriem chiar dak esti cel mai prost din clasa ca sa poata da ii dea ceva mai mult si cauta tot ce e mai bun scris pentu a da nota mai mare..asa ca nu cred ca va merge niciodata..sau poate dak vine o rpofa la inceput de cariera…si noi o aburim!oricum va multumesc ca ne dati fituica

 5. rares says:

  e prea tare site-ul anna da ce sa sti tu

 6. theoroses says:

  anna are dreptate.e o cretinitate sa copii continuu.tine de onoarea ta,de mandrie si de nivelul tau intelectual.scoala a fost instituita cu scopul de a educa un om.daca copii la toate examenele posbile,continuu,inseamna ca esti total needucat din toate punctele de vedere,si tii umbra pamantului degeaba.mai bine iei un 7 sau un 8 pe munca ta,decat sa iei un 9 sau 10 stind ca acelea nu sunt meritele tale,dar ce-i drept,sunt unii oameni de la care nu avem pretentii…

 7. asd says:

  nu merge intotdeauna..sunt si profesori care citesc absolut tot,si cand iti aduce lucrarea ti-o da de cap cand vede ce cacaturi scrii

 8. X-treme says:

  theoreses mai invata sa scrii inainte sa vorbesti de educatie sau nviel de intelect. Seriously……..Copii =)))))
  Si in fond e decizia fiecaruia, nu cred ca parerea ta o sa faca pe cineva sa se razgandeasca.

 9. ion says:

  Au dreptate “X-treme” si “rares”! Nu inteleg de ce moderatorul nu elimina mesajele tocilarilor contra, se teme de vreo institutie anume, sau ce ?!

 10. Fituica says:

  Fiecare are dreptul de a se exprima cum doreste el, in limita bunului simt. Daca cineva crede ca a fi tocilar = succesul in viata, vreau sa ii spun de acum ca in cel mai fericit caz va urma sa lucreze intr-un call center. Sau la stat, in spatele unui birou. Ce se invata la scoala (facultate / liceu) nu are nici maxim 10% aplicabilitate in munca. Consider ca daca esti tocilar si ai parinti prosti care te duc spre un drum gresit, cineva trebuie sa te lumineze, asa ca de ce sa nu fiu eu acela :) .

  Succes.

 11. razvan says:

  nu nu nu nu e buna metoda crddema am incercat si eu si vorba aia sunt intra VII-a si mia dat 4 in teza :( (

 12. Aly says:

  In Romania se fura ca in codru

Comenteaza!